First Aid Kit heeft vierde studioalbum Ruins aangekondigd. Daarnaast delen de Zweedse zussen Johanna en Klara Söderberg gelijk een nieuwe single.

Ruins is de opvolger van uit 2014 Stay Gold. Een goed ontvangen album dat geprezen werd door de critici en zelfs op nummer 1 terecht kwam in de Zweedse hitlijsten. Het volgende hoofdstuk werd vorige maand al ingeluid met de release van hun eerste single van het nieuwe album It’s A Shame. Over deze track zeiden de zussen in een interview met NME: “Afgelopen lente gingen we naar Los Angeles en spendeerden vijf weken aan het schrijven van nieuwe nummers. Het was een moeilijke tijd voor ons allebei. We waren op deze prachtige zonnige plek, maar voelden ons voornamelijk droevig en eenzaam. It’s A Shame is een lied dat gaat over de leegheid en de wanhoop die je voelt wanneer een relatie net ten einde is gekomen. Hoe ver wil je gaan om de pijn te verdoven en je minder eenzaam te voelen?”

Eerder dit jaar brachten de twee Zweedse evenknieën van Stevie Nicks hun single You Are The Problem Here uit ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag. Deze track werd geschreven naar aanleiding van een verkrachtingsslachtoffer waarbij de dader er met een milde straf vanaf kwam.

Ruins zal op 19 januari verschijnen. Op 7 maart komen de zusje bovendien naar Paradiso, Amsterdam.