Concertagenda

 • zo
  22
  jul
  2018
  onbekendWelcome to the Village - Leeuwarden

  Luke Sital-Singh Staat dit jaar op het Welcome to the Village festival in Leeuwarden, die ondanks de weinige Americana-achtige bands een heel mooi programma heeft. Luke Sital-Singh vergaarde bekendheid door het 7 Layers Project van Dotan, maar werd in 2014 al opgenomen in de prestigieuze BBC Sound of… lijst. Daar stond hij stemband aan stemband naast bijvoorbeeld Sam Smith, Chance the Rapper en George Ezra, die je alledrie natuurlijk kent. Een grote belofte dus, met een ingetogen prachtstem en subtiele liedjes om bij weg te dromen. Ons luisteradvies: met open mond en dichte ogen volledig opgaan in Luke’s droomwereld. Laat hem zijn hart uitstorten en sluit hem in de jouwe.

 • za
  01
  sep
  2018
  18:30 uurParadiso (grote zaal) - Amsterdam

  Zanger en gitarist Luke Winslow-King heeft honderd jaar blues, country, rock ‘n’ roll en folk opgezogen en brengt al die americana-muziek in nieuwe combinaties en met veel verve terug op het podium. Met zijn kenmerkende slide gitaarspel stond hij al op het podium met o.a. Jack White, Pokey LaFarge en Taj Mahal. Zijn laatste album ‘I’m Glad Trouble Don’t Last Always’ stamt uit 2016, maar met zijn nieuwe single ‘Leghorn Women’ is Winslow-King weer helemaal terug. Een dag later staat Luke Winslow-King in Grenswerk in Venlo.

 • za
  01
  sep
  2018
  18:30Paradiso (grote zaal) - Amsterdam

  David Ramirez is een een begenadigd liedjesschrijver met een stem die bol staat van de roots. Het zou dan ook niet gek zijn wanneer de naam van Ramirez voortaan in één adem genoemd wordt met mannen als Jason Isbell en John Fullbright. Zijn laatste plaat 'We're not going anywhere' is een waardige opvolger van zijn eerdere albums 'Fables’ en ‘Apologies’. Ramirez wist dat hij muzikant wilde worden toen hij in zijn studentenjaren een plaat van Ryan Adams hoorde. Door het werk van Adams ontdekte hij vervolgens het rijke oeuvre van Bob Dylan en vertrok hij met een gitaar en goede moed naar Nashville, Tennessee, om daar zijn geluk als muzikant te beproeven. De liedjesschrijver beperkt zich echter niet tot de alt-country van het moment, maar zoekt ook raakvlakken bij singer-songwriter muziek uit de jaren 70 (denk aan James Taylor, Jackson Browne). Een dag later staat David Ramirez in Grenswerk in Venlo.

 • do
  13
  sep
  2018
  20:15 uurLantaarnVenster - Rotterdam

  Enkele jaren geleden maakten de twee LantarenVenster-concerten van The Wood Brothers een verpletterende indruk en nu komen ze weer. broers Chris en Oliver Wood, sinds een aantal jaren aangevuld met multi-instrumentalist Jano Rix, brengen sinds 2006 onvervalste americana onder de naam The Wood Brothers. Daarvoor waren ze individueel actief – Chris als oprichter van Medeski Martin & Wood en Oliver als gitarist bij Tinsley Ellis. Het onstuimige trio slaagt erin om folk, blues, jazz en country te versmelten tot eigenzinnige en zeer melodieuze nummers. De onmiskenbare muzikale chemie tussen de Woods en Rix levert uitermate spannend muzikaal vuurwerk op. Jano’s additionele harmonieën completeren de vocalen en ook muzikaal zorgt hij voor een frisse wind. Driestemmig vocale harmonieën, op jazz en blues geïnspireerde contrabas-impulsen, een slide-gitaar, sublieme percussie en zeer sterke composities. Een dag eerder, 12 september, staan ze in Paradiso, Amsterdam.

 • za
  15
  sep
  2018
  20:30 uurLutherse Kerk - Groningen

  Chuck Prophet op handen gedragen door de critici en collega’s, maar de 54-jarige Amerikaan lijkt nog altijd een geheim voor het grote publiek. In de jaren 80 stond hij met zijn band Green On Red, aan de wieg van alternatieve country-rock, waarin hij vooral de uptempo variant van het genre liet horen: met veel gitaren en een scherp randje. De Amerikaanse singer-songwriter bracht daarna vele eigen albums uit en is dankzij zijn virtuoze, effectieve gitaarspel één van de meest gewilde sessie-muzikanten in het circuit. Veel nummers die door Prophet zijn geschreven werden uitgevoerd door andere artiesten, waaronder grote namen als Bruce Springsteen, Solomon Burke en Heart. Begin 2017 kwam zijn meest recente album uit ‘Bobby Fuller Died For Your Sins’. Zelf omschrijft hij zijn 14de album als ‘California Noir’, mede geïnspireerd door de dood van Bobby Fuller in LA 1966. Prophet speelt live met ogenschijnlijk gemak de meest magistrale riffs op zijn gitaar. In de Lutherse Kerk kan je hem bewonderen tijdens een intieme, seated, solo show. Twee dagen eerder, de 13e staat Chuck Prophet in Luxor in Arnhem.

 • vr
  21
  sep
  2018
  17:30Mezz - Breda

  Barrelhouse weet maar liefst decennia lang blues’ en rootsmuziekliefhebbers helemaal in te pakken. Na 40 jaar club optredens, festivals, twee tournees en voorprogramma’s heeft Barrelhouse nog steeds dezelfde energie intimiteit en vitaliteit als bij hun eerste optreden. Barrelhouse werd in 1974 opgericht en vierde vorig jaar zijn veertigjarig bestaan. Een jaar daarop werd de band versterkt met zangeres Tineke Schoemaker. Daardoor werd de groep meteen een gewilde live-act. Almost There, het laatste album van Barrelhouse, is in september 2016 uitgekomen. Met dit album hebben zij de Edison Jazzism publieksprijs weten binnen te slepen!

 • wo
  26
  sep
  2018
  19:45 uurTivoliVredenburg - Utrecht

  De Amerikaanse bluesman Robert Cray is inmiddels 64 jaar, maar hij lijkt eeuwig jong te blijven. Cray is al actief sinds midden jaren zeventig en scoorde in de eighties drie grote hits: Smoking Gun, Right Next Door (Because Of Me) en Don’t Be Afraid Of The Dark. Dat hij zo makkelijk de Top-40 vond is niet zo vreemd – de blues van Cray is altijd toegankelijk geweest, zonder dat hij afbreuk deed aan de oerkracht van het genre. Op zijn meest recente plaat Robert Cray & Hi Rhythm (2017) werkt hij samen met de legendarische Hi Rhythm-band. Het resultaat: spetterende soul, rock en natuurlijk blues!

  TivoliVreedenburg

 • vr
  28
  sep
  2018
  20:00 uurSugarfactory - Amsterdam

  De Amerikaanse indierockband Okkervil River bestaat twintig jaar. In die tijd heeft de groep onder leiding van Will Sheff nooit lang stilgezeten: eens in de zoveel jaar werd consequent een album uitgebracht, waardoor de teller nu een mooie acht aanwijst. Anno 2018 is het tijd voor de negende, genaamd In the Rainbow Rain. Op de eerste single Famous Tracheotomies is een meer elektronische en speelse benadering te horen, een aangename extensie van de gitaargedreven folksound van voorheen. Volgens de frontman was dit precies de bedoeling: “it was a happy sound, because I was happier than I’d been in years. I decided to keep going in that direction". Deze avond staan ze in de Sugarfactory. Een dag later, op 29 september staan ze in Rotown, Rotterdam.

 • zo
  07
  okt
  2018
  19:00TivoliVredenburg - Utrecht

  De Zweeds-Argentijnse singer-songwriter José González werd een jaar of twaalf geleden in één klap wereldberoemd toen zijn nummer Heartbeats werd gebruikt in een reclame met tweehonderdvijftigduizend stuiterballen. González’ inspiratiebronnen zijn duidelijk hoorbaar in zijn muziek: de verstilde Engelse folk van eind jaren zestig, met Nick Drake als vaandeldrager. Bij dit 360º graden concert wordt hij begeleid door het twintigkoppige klassieke orkest The String Theory. Een verrassende ontmoeting van klassiek en pop!

  http://www.tivolivredenburg.nl

  http://jose-gonzalez.com

 • ma
  08
  okt
  2018
  Carré - Amsterdam

  Gitarist en zanger Ry Cooder gaat na bijna tien jaar weer op tour door Amerika, Canada en Europa en komt eindelijk naar Nederland. Zijn legendarische optreden met de Buena Vista Social Club in 2008 en zijn laatste concert in 2009, beiden in Carré, krijgen nu een vervolg. Cooder wordt op het podium begeleid door multi-instrumentalist Robert Francis, saxofonist Sam Gendel, het geroemde vocale trio The Hamiltones en zoon en drummer Joachim Cooder. Zijn zoon zal bovendien het concert in Amsterdam openen. Een dag later, op 9 oktober staat een 2e concert van Ry Cooder in Carré gepland. De concertreeks gaat gepaard met zijn nieuwe album The Prodigal Son.

 • wo
  10
  okt
  2018
  20:00 uurOosterpoort - Groningen

  In 1971 brak Don McLean door met het nummer American Pie. Deze nummer één hit wordt alom gezien als een van de meest belangrijke nummers van de 20e eeuw. McLean haalde na zijn grote doorbraak nogmaals de hitlijsten met het nummer Vincent, een eerbetoon aan Vincent van Gogh, en de singles Crying, Castles In The Air en Since I Don’t Have You. De impact van Don McLean is echter niet alleen te zien in de grote hoeveelheid hitnummers die hij heeft geschreven. De singer-songwriter heeft ook een immense invloed gehad op anderen in de muziekindustrie. Zo hebben onder andere Madonna, Fred Astaire en Elvis Presley een eerbetoon gebracht aan de singer-songwriter, door een van zijn platen te coveren. Ook diende zijn muziek als grote inspiratie voor nummers als ‘I Wish I Could Yodel’ van Johnny Cash en ‘Killing Me Softly’ van Roberta Flack. Zijn succes zorgde ervoor dat hij in 2004 werd opgenomen in de “Song Writers Hall of Fame” in New York. Don McLean staat in de grote zaal van de Oosterpoort. Op 13 oktober staat Don McLean ook in TivoliVredenburg in Utrecht.

 • zo
  14
  okt
  2018
  19:00 uurParadiso (grote zaal) - Amsterdam

  Ingetogen, fragiel en sfeervol: William Fitzsimmons is een multi-instrumentalist met een fluisterstem en een opleiding in de geestelijke gezondheidszorg. Het verhaal van Fitzsimmons is een niet alledaags verhaal. Zijn beide ouders zijn blind en daarom verliep thuis alles via non-visuele communicatie. Het huis stond vol instrumenten, zijn vader bouwde zijn eigen kerkorgel en zijn moeder liet hem kennismaken met de muziek van Bob Dylan, Joni Mitchell en James Taylor. Hij bespeelde van jongs af aan vele instrumenten, begon zelf muziek te schrijven en nam zijn eerste twee albums 'Until When We Are Ghosts' (2005) en 'Goodnight' (2006) helemaal zelf op. Ondanks dat elke release een persoonlijk verhaal bevat, is het (mini-)album 'Pittsburgh' uit 2015 volgens Fitzsimmons zelf zijn meest persoonlijke ooit, en gaat onder meer over zijn oma die opgroeide in die Amerikaanse stad. Een topavond voor liefhebbers van artiesten als Sufjan Stevens, Brett Dennen, Alexi Murdoch, Amos Lee, José González en Iron & Wine. Op dezelfde avond staat Joshua Radin op hetzelfde podium in Paradiso.

   

 • do
  18
  okt
  2018
  19:30 uurLuxor - Arnhem

  Zanger en gitarist Luke Winslow-King heeft honderd jaar blues, country, rock ‘n’ roll en folk opgezogen en brengt al die americana-muziek in nieuwe combinaties en met veel verve terug op het podium. Met zijn kenmerkende slide gitaarspel stond hij al op het podium met o.a. Jack White, Pokey LaFarge en Taj Mahal. Zijn laatste album ‘I’m Glad Trouble Don’t Last Always’ stamt uit 2016, maar met zijn nieuwe single ‘Leghorn Women’ is Winslow-King weer helemaal terug. Op 20 oktober staat Luke Winslow-King in de Oosterpoort in Groningen en de 21 in het Paard in Den Haag.

 • do
  01
  nov
  2018
  19:30 uurParadiso (grote zaal) - Amsterdam

  Kurt Vile is die langharige 'dude' die over zijn gitaar hangt en in opperste concentratie de meest sierlijke gitaarsolo’s op het publiek afvuurt. In de loop der haren heeft hij een behoorlijke status opgebouwd met zijn dromerige en psychedelische slaapkamerpop. Zes solo-albums heeft hij al geproduceerd, waaronder doorbraakplaat 'Smoke Ring For My Halo' (2011) en de nieuwste 'b'lieve i'm goin down..' (2015). Vorig jaar bundelde hij zijn krachten met Courtney Barnett en maakten ze samen het album 'Lotta Sea Lice'. In 2018 focussen beide artiesten zich weer op het solomateriaal en laat Vile zich op het podium weer versterken door zijn toegewijde band The Violators.

 • zo
  04
  nov
  2018
  19:30 uurParadiso Noord - Amsterdam

  Trampled By Turtles knipoogt naar de traditionele bluegrass. Ze komen uit Duluth (stad van Low en Bob Dylan) en zijn een gevierde band op feesten en festivals met zo’n 150 optredens per jaar. Maar Trampled By Turtles is net zo goed succesvol als ze optreden met Low, Cracker, Camper Van Beethoven of Pedro The Lion. Interessante folkelementen maken de band ongewoon, speels en authentiek. De nummers variëren van “angst-ridden barn-burners” naar alles aan de rand van de punkrock. Plus zoete, lome, langzame country. Naast de grote bluegrass en folk festivals is Trampled by Turtles ook al opgedoken op grote festivals als Coachella, Bumbershoot, Lollapalooza. Naar aanleiding van deze ervaring besloot de band een live album op te nemen genaamd ‘Live at First Avenue’ (2013.). Na het ietwat donkere studioalbum ‘Wild Animals’ staat het nieuwe album ‘Life On The Open Road’ klaar om in mei dit jaar te verschijnen.

  Paradiso

 • vr
  09
  nov
  2018
  19:30 uurParadiso (kleine zaal) - Amsterdam
  Grant-Lee Phillips, ook bekend als de zanger van Grant Lee Buffalo, is terug met zijn inmiddels negende soloalbum. De singer-songwriter uit Californië staat bekend om zijn karakteristieke stem en Americana. Het vakmanschap van Phillips is onomstreden; al in de jaren ’90 werd hij bekend als de frontman van de ietwat mysterieuze band Grant Lee Buffalo, die mondiale faam verwierf met de single ‘Fuzzy’. Met zijn nieuwe album ‘Widdershins’ is Phillips weer terug en bewijst hij eens te meer dat hij tot de top van de Americana singer-songwriters behoort. ‘I’m drawing from the urgency of the moment,’ zegt Phillips over zijn negende studioalbum ‘Widdershins’. Geïnspireerd door de zaken die aan je vreten in de nachtelijke uren heeft Phillips de inzichten, nuances en gedachten die hieruit voortkomen omgezet in interessante analyses van het hedendaagse beladen sociale landschap.
 • do
  15
  nov
  2018
  19:00 uurParadiso (grote zaal) - Amsterdam

  Het uit Portland, Oregon, afkomstige indie-popgezelschap The Decemberists komt terug naar Paradiso. The Decemberists werd in 2001 door frontman Colin Meloy opgericht. De doorbraak kwam met de plaat ‘The King Is Dead’ en op 16 maart 2018 komt alweer het achtste studioalbum ‘I'll be Your Girl’ uit. Voor dit album liet de band zich inspireren door bands als Roxy Music en New Order. Daarmee stappen ze af van het vertrouwde, namelijk op elegante wijze Britse folk uit de jaren zestig met Amerikaanse alternatieve rock combineren. De teksten blijven literair. De Amerikanen zijn echte verhalenvertellers die zich laten inspireren door oude Ierse gedichten of keltische melodieën. Een dag eerder, op 14 november staan The Decemberists in de grote zaal in TivoliVredenburg in Utrecht.